Melancholia:
The Whole, The Sum, The Parts.

Het spel tussen denken en doen is een complex onderdeel van elk creatief proces. Meestal werken deze twee samen, maar ze staan ook vaak met elkaar in strijd. De uitgebreide symboliek van Albrecht Dürer’s mysterieuze kopergravure MELENCOLIA I uit 1514 diende als basis voor een driedelig onderzoek naar de melancholische kant van dit eeuwenoude verschijnsel.

‘The Whole’ onderzoekt in een essay de waarde van symboliek in hedendaagse beeldtaal. Ook probeert het de vorm van het abstracte veelvlak in MELENCOLIA I te ontcijferen. ‘The Sum’ bestaat uit een verzameling van alle symbolische objecten in het werk. Elk element uit het 500 jaar oude werk is hiervoor vertaald naar een hedendaagse vorm: 25 iconische miniaturen vervaardigd met 3D print. Bij ‘The Parts’ staan de speelse vormen los van context op 25 verschillende kaarten.
Op de achterkant van elke kaart staat de meest gangbare interpretatie van ieder symbool uit MELENCOLIA I vermeld. Samen vormen deze teksten Dürer’s verhaal over de melancholicus en zijn strijd tussen denken en doen.

 

3D modeling: in samenwerking met Guido Puijk
Fotografie: in samenwerking met Robert Glas

De publicatie (een introductie over Dürer en het begrip melancholie, essay ‘The Second Renaissance’ en visueel onderzoek) is samen met de set van alle 25 kaarten te bestellen voor € 25 (incl. verzendkosten)
Bij interesse: mail naar info@wilfredtimo.com

Het totale verhaal van MELENCOLIA I, in 25 delen, is ook te downloaden: